Geoblog.pl    milanello80    Podróże    Ameryka Łacińska i Karaiby 2025/26    Trawers przez Gwatemalę, raz wtóry (5ty...)
2025
gru

Trawers przez Gwatemalę, raz wtóry (5ty...)

Gwatemala
Gwatemala, Tikal

Większość kojarzy wielką prekolumbijską kulturę Majów z Meksykiem. Nie jest to przeświadczenie pozbawione racji, choć jest to racja tylko częściowa. Majowie i owszem, okupowali tereny południowego Meksyku, niemniej głównie w okresie poklasycystycznym, kiedy ich pierwotne tereny, z okresu ich największego prosperity, położone zdecydowanie bardziej na południe, z różnych powodów (ponoć jest 88 teorii upadku cywilizacji Majów) zostały opuszczone. Kolebką cywilizacji Majów były ziemie dzisiejszej Gwatemali . Tutaj na terenach parnej, dżungalstej prowincji Peten (częściowo i w sąsiednim Belize, do ziem którego Gwatemala ciągle rości sobie prawa) wzrosła owa, jedna z najsłynniejszych prekolumbijskich cywilizacji całej Ameryki Łacińskiej. Do dzisiaj Gwatemala jest najbardziej majańskim krajem regionu, zamieszkiwanym przez 41 % społeczeństwa pochodzenia majańskiego, po dziś dzień posługujących się dialektami (dokładnie 22❗) majańskimi. Kultura majańska pozostawiła po sobie bogatą spuściznę, z której czerpią dzisiejsze pokolenia. Nieustannie zachwycają, intrygują arcydzieła rzeźby i architektury majańskiej, ich pełne tajemnic zaginione miasta, strzeliste piramidy, detalicznie i z niesamowitą precyzją ukształtowane kamienne stelle. Cywilizacja Majów pozostawiła po sobie zdumiewające osiągnięcia w różnych dziedzinach wiedzy, szczególnie w zakresie astronomii, matematyki i medycyny. Śledzili ruchy ciał niebieskich i opracowali kalendarz tak dokładny, że prawie nie różni się on od kalendarza używanego współcześnie. Ślady majańskie na terytorium Gwatemali są nad wyraz powszechne i zauważalne, czy to w postaci stanowisk archeologicznych miast majańskich, czy też właśnie w kulturze, obrzędach i religii grup kulturowych budujących gwatemalską tożsamość.

Do Gwatemali wybrałem się już po raz 5️⃣ty. Stąd nie widzę konieczności rozpisywania się o każdym kolejny już raz wizytowanym miejscu. Obecna, ponad dwutygodniowa objazdówka po jej największych atrakcjach (będzie niżej), tylko uświadomiła mnie w fakcie, że bardzo lubię ten kraj. Po Nikaragui to mój ulubiony kraj Ameryki Centralnej. Bardzo lubię Gwatemalę za jej historię. Dla mnie, miłośnika tej nauki, to istotny czynnik. Lubię ten kraj za jego multikulturowość, unikalną mieszankę rasową i kulturową społeczeństwa, za rozśpiewane chickenbusy sunące gwatemalską sierrą, za jej wielokolorowość (to najbardziej kolorowy kraj Ameryki Centralnej), bogatą spuściznę pozostawioną po kolonizatorach. Sporo już Gwatemali w te prawie 3️⃣ miesiące, łącznie spędzone tutaj, poznałem i zwiedziłem, sporo zrozumiałem, wiedzy posiadłem, przyjąłem za pewniki. Dziś coraz mniej mnie zaskakuje, wprawia w niezrozumienie...

W trakcie minionych ponad 2 tygodni udało mi się odwiedzić :

➡️ kolonialne miasto Antigua (na liście UNESCO), jedno z najpiekniejszych pohiszpańskich miast w Nowym Świecie. Ta dawna stolica hiszpańskich posiadłości kolonialnych w Ameryce Środkowej, mimo sporych zniszczeń w następstwie trzęsień ziemi i erupcji wulkanów, dalej wprawia w zachwyt swym kolonialnym czarem. Gdyby się dobrze wsłuchać ciągle można by zasłyszeć sporo anegdotek z czasów, gdy tutejszymi ulicami przechadzali się butni hiszpańscy konkwistadorzy i ich powabne damy,

➡️ największy zabytek cywilizacji majańskiej w kraju, zapewne i w całym majańskim światku – Tikal (na liście UNESCO). Tamtejsze piramidy są wizytówką tej cywilizacji, rozpoznawalną na całym świecie i największym skarbem kulturowym Gwatemali,

➡️ Quirigua, kolejne z gwatemalskich miast majańskich, objęte patronatem UNESCO. Stanowisko archeologiczne może i niewielkich rozmiarów, za to miejsce gdzie należy delektować się nie strzelistymi majańskimi piramidami, a misterną majańską ornamentyką, wraz z najwyższymi kamiennymi stellami i największym placem centralnym w całym majańskim Świecie,

➡️ uważane (poniekąd słusznie) za najpiękniejsze jezioro Świata, jezioro Atitlan z jego cudownymi kolorowymi miasteczkami, okupujacymi jego brzegi i trzema potężnymi wulkanami górującymi nad jego taflą

➡️ Chichicastenango, jedno z najbardziej kolorowych miasteczek majańskich w Gwatemali, pełne synergii kultur i religii staromajańskich ze współczesnością, z szamanami, tajemnicami znanymi z odkrytej tu księgi majańskiej Popol Vuh, najbardziej kolorowym cmentarzem Świata,

➡️ kolejne ciekawe stanowisko archeologiczne Majów w Gwatemali - Yaxha, będące trzecim największym prekolumbijskim majańskim miastem na terytorium tego państwa. Na powierzchni około 2 km2 znaleziono tutaj ponad 1700 zabytków cywilizacji Majów z epoki preklasycznej (1500 p.n.e. – 250 n.e.) i klasycznej (250-950 n.e.).,

➡️ zamieszkiwane przez ciemnoskórą społeczność ludu Garifuna, potomków dawnych niewolników karaibskich plantacji cukrowych, karaibskie wybrzeże w okolicach miasta Livingston, z najpiękniejszą plażą kraju – Playa Blanca,

➡️ odbyć rejs rzeką Rio Dulce, nieco bezpodstawnie nazywaną "małą Amazonką", mimo to będącą miejscem niezwykle atrakcyjnym przyrodniczo, siedliskiem wielu przedstawicieli lokalnej fauny, zwłaszcza ptactwa

zwiedził 49.5% świata (99 państw)
Zasoby: 1174 wpisy1174 1678 komentarzy1678 17237 zdjęć17237 0 plików multimedialnych0

20.11.2025 - 01.01.2026

29.10.2025 - 07.11.2025